Hannu Kärkkäinen Tällainen minä olen, mikä on sinun puolustuksesi.

Eilen heräsin todellisuuteen!

Eilen heräsin todellisuuteen!

Noin seitsemän 10 – 12 vuotiasta tummaa, siis mustaa lasta, huuteli huonolla Suomenkielellä tyttöjen perään ”minä haluun panna sinua” ” sinua pannaan”. Aikani kuunneltuani, minulla alkoi tunteet kiehua. Tämä ryhmä oli kuin paviaani lauma, tyttöjen kimpussa. Mietin hetken miten tytöt tuohon huutoon suhtautuisi. Huomasin vähän edempää että tytöt olivat pelokkaita ja syystäkin olivat peloissaan. Puutuin tuohon huuteluun ja sanoin ”nyt loppui tuo huutelu, antakaa vetää siitä huutelemasta”. 

Mitä tapahtui, arvata saattaakin, minusta tuli heti homo, apina, ja paljon muita heidän oppimiaan sivistys sanoja. Ei ollut kotoutus ja kielenopiskelu mennyt hukkaan. Sitten he lähtivät, uusilla hienoilla polkupyörillään kohti Kaivokselan uusia kerrostaloja huuto jatkui aikansa. Odottelin vähän aikaa tuleeko joku ”vähemmistövaltuutettu” antamaan minulle pyyhkeitä, minunhan on tietenkin pakko olla heidän silmissään rasisti. Ymmärrän myös näitä toisia tahoja, kun he nostavat esiin sen seikan että meidän pitää auttaa näitä sodan ja vainojen keskeltä turvaan Suomeen. Senkin asian ymmärrän, mutta kysymykseni heräsi, ovatko he olleet vainottuja, vai vainoajia?

Mitähän olisi tapahtunut jos nämä juipit olisi olleet viisi vuotta vanhempia, olisiko huutelut jääneet huutelun tasolle. Jotenkin en ymmärrä näitä henkilöitä jotka sinisilmäisesti puolustavat näitä ihmisiä ja jos joku uskaltaa puuttua maahanmuuttoon tai heidän sijoittamiseen omassa kunnassa / kaupungissa, saa välittömästi, rasistin leiman. Sitä leimaa uusitaan armotta kaikissa tulevissa tilaisuuksissa.

Olin HKL;n bussinkuljettajana kun näitä maahanmuuttajia alkoi tulla Suomeen enemmälti, yhdestä maanosasta kaikkein eniten. Heidän käytöksensä myös silloin oli hyvin törkeää ja röyhkeää. He sylkivät naiskuljettajien silmille, aiheutti kaikenlaista häiriöitä ja yrittivät maksaa matkansa 500 markan setelillä. En ala luettelemaan kaikkia niitä tilanteita joita syntyi busseissa. Yksi oli kuitenkin mainitsemisen arvoinen asia. Bussikuski ei suostunut päästämään henkilöä bussiin koska hänellä ei ollut lippua, eikä myöskään halunnut ostaa lippua. Silloin alkoi tämä huuto rasisti, sika, minä soitan poliisit, enkä lähde minnekään. Etupenkistä nousi roteva mies ja löi poliisikortin eteen ja sanoi, minä olen poliisi, ULOS!     Jossain vaiheessa eteni pitkä jono mustia miehiä Vuosaaren sillalla jompaankumpaan suuntaan tahansa. Kun viesti meni perille, jonot alkoi lyhentyä ja loppui tietyn ajan kuluessa.

Tässä minusta on hyvä osoitus siitä, että kyllä maahanmuuttajat saadaan sopeutumaan jos meillä itsellä on tahtoa. Minusta nämä henkilöt, jotka haukkuvat Perussuomalaisia sillä varjolla että he kuuluvat Perussuomalaisiin, on todella törkeää. Myös silloin kun puututaan epäkohtiin maahanmuutossa, heistä tulee heti Rasisteja.

Minun mielestä tämä haukkuva taho on vastuuntunnottomia ja pelkästään populismilla ratsastajia. Voihan olla etteivät he ymmärrä asian vakavuutta, mutta ymmärtämättömyydestähän ei voi ketään syyttää, ymmärtäminen on lahja, joka saadaan. Samoin turvapaikka normaali ihmiset  suhtautuvat siihen nöyrästi ja arvostaen sitä ja sen tarjoajia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (87 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hyvä kirjoitus ja täynnä asiaa, propsit helähti heti.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava

Muttakun rassismi ja vihapuhe..

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Oli aivan oikein puuttua niiden poikien käytökseen. Vaatii rohkeutta asettua tuollaisen porukan maalitauluksi, mutta aikuisen tulee reagoida tuollaiseen tilanteeseen. Sen sijaan en ymmärrä, että blogisti odotti jonkun ojentavan häntä tästä toiminnasta. En tunne ketään, joka puolustelisi asiatonta käytöstä. Tilanne itsessään vaikuttaa varsin tyypilliseltä "joukossa tyhmyys tiivistyy" kiusaamiselta. Rasismia tuossa on mahdotonta nähdä, ellei sitten lähtökohta olisi, että puututaan vain jonkin määrätyn ryhmän käyttäytymiseen, mutta annetaan muiden toimia samoin puuttumatta siihen. Kiitos suoraselkäisestä toiminnasta!

Käyttäjän BomberoFinlandesChile kuva
Erik Nyman
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Tämä ryhmä oli kuin paviaani lauma, tyttöjen kimpussa."

Aijai, kohta on joku 'valtuutettu' kimpussasi :)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Oli kuin = vertauskuva käytökseen mutta toki tästäkin saadaan vihapuhenyanssi esiin kunhan tarpeeksi puristetaan.

Metaforia taas ei uskalla enää käyttää kuin positiivisessa mielessä vähemmistöjä kohtaan. En ole huomannut kenenkään kielipoliisin tai äidinkielen ystävän olleen huolestunut tästä.

Esim. Mohamed on leijona - metafora on ok mutta saa olla tarkkana vaikka muiden eläin metaforien kanssa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Yhdyssanat ovat vaikeita, mutta lause on kuitenkin ymmärrettävä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Hienoa,sinä huomasit ! Ole ylpeä itsestäsi. Röyhistät hieman rintojasi.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Kiitos vain. Samoin totesi jo opettajani kansakoulussa. On siis edes jotakin jäänyt mieleen kouluvuosista.

Ajattelin kuitenkin röyhistää vain yhtä rintaa. Rajansa kaikella.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Olen samaa mieltä, tämä ei ollut rasismia. Sillä käytös, jota olit todistamassa ei ole rodusta kiinni. Eikä kyseessä ole myöskään kulttuurinen ilmiö. Kyseessä on pikkupoikien rajattomuus, joka on tätä päivää. Näin kollegiaalisesti totean, että nuorten kanssa työtä tekevänä törmään tähän ilmiöön päivittäin. Mielestäni toimit kirjoituksesi mukaan asiassa aikuismaisesti ja hyvin. Vielä kun löytäisimme sen viisastenkiven, jolla yhteiskunnallinen pahoinvointi saataisiin loppumaan ja asialliset käytöstavat kunniaan.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava

Ei tietenkään ole rasismia, ellei asetelmat olisi olleet toisin päin. Voi tätä tekopyhyyden määrää..

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

jaa, että tytöt olisivat huudelleet pojille? Se olisi tiettävästi jonkinsortin seksismiä. Ei rasismia. Mutta - veikkaan, että kyse on lasten rajattomuudesta.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava Vastaus kommenttiin #9

Joo, juuri sitä tarkoitin. Tai kenties kuitenkin sitä, että kantikset olisivat huudelleet mamu/matuille. Voi sitä RASSISTI-huutojen määrää..

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen Vastaus kommenttiin #17

Ahaa.
Ymmärränkö nyt oikein, että sinä olisit hermostunut siitä, jos esimerkiksi sinua tai jotain tuttavaasi oltaisiin tuollaisessa tilanteessa kutsuttu rasistiksi?

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava Vastaus kommenttiin #19

Perussuvakkitaktiikka. Ymmärretään tahallaan väärin. Ei mulla muuta.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen Vastaus kommenttiin #23

Hupsista!
Nyt on pakko korjata.
Minä olen analyyttinen, empaattinen ja sivistynyt.
Jos se on "suvakki" niin kai minä sitten olen suvakki.
Mutta tarvitseeko minun hävetä sitä - näillä reunaehdoilla?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Vielä kun löytäisimme sen viisastenkiven, jolla yhteiskunnallinen pahoinvointi saataisiin loppumaan ja asialliset käytöstavat kunniaan."

Lopetetaan pelottelemasta ihmisiä rasisminimityksillä ja vastaavilla. Otetaan käyttöön rehelliset menetelmät eikä lässytellä turhanpäiväisiä.
Tässä on ihan sama juttu kuin muussakin väkivalaassa. Jos menet siihen väliin saatat saada turpiisi, no, se nyt ei vielä mitään mutta jos ojennat hieman kovemmin joudut syytetyksi ja vastuuseen lain edessä. Ihan sama systeemi toimii tässäkin , jos menet huutelijoiden puheille saat varmasti sieltä rasistileiman mutta se nyt ei haittaa , sitä vastoin epäreilua on se että nämä huutelijat tekevät sinusta rikosilmoituksen ja koska ovat vähemmistön edustajia on heillä menestymisen mahdollisuus koska viranomainen ei halua nimeään lehtiin tällaisessa yhteydessä.
Siksipä suomalaisillakin on samanlaiset silmälaput päällä koko ajan kuin muuallakin suuressa maailmassa. Kukaan ei näe eikä kuule mitään koska se on helpompaa niin.
Näitä PerusHannuja on yhä harvemmassa.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Niin. No, se on sitten tietenkin kuulijan murhe, jos rasistileima on otsaan tarttuvaa sorttia. Kyllä minä pidän kohtuullisen nai'ivina sellaista asetelmaa, jossa lasten "paskapääksi" tai "vittunaamaksi" haukkuma aikuinen alkaa ajattelemaan, että hänellä on naisen sukupuolielimiä muistuttavat kasvot tai aivojen tilalla hyvin sulannut ruokaa. Jotenkin tässä ollaan koko ajan niin herkillä, että raja-aitaa koetellaan kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissakin tilanteissa. Jos nyt jotain näistä huuteluista kannattaisi oppia on se se - että vittunaamaksi toisia kutsuva on mitä luultavammin kohtuuttoman ajattelematon sekä lapsellinen ja vittunaamaksi haukuttu pelkää kasvojensa todella näyttävän naisen sukupuolielimiltä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #12

Kuulijampa murhe hyvinkin.
Älä sitten kysele että millä pahoinvointia yhteiskunnassa saataisiin aisoihin ja asialliset käytöstavat kunniaan. Jos mielestäsi ihmisten tulee kadulla kiltisti kuunnella lasten suusta mainitsemia kuvauksia ulkonäöstäsi niin eipä kannata odottaa yhteiskunnan viisastumista lähiaikoina tässä suhteessa.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen Vastaus kommenttiin #14

Justiinsa.
Mitä sinä et nyt ymmärtänyt?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

" Mielestäni toimit kirjoituksesi mukaan asiassa aikuismaisesti ja hyvin. Vielä kun löytäisimme sen viisastenkiven, jolla yhteiskunnallinen pahoinvointi saataisiin loppumaan ja asialliset käytöstavat kunniaan."

Eiköhän tässä ollut kuitenkin kyse siitä että nämä tummahipiäiset lapset on opetettu pienestä pitäen että he ovat pikkasen parempia ihmisiä joille muut kantaa kaiken eteen. Ei sitten mikään ihme että pillua huudetaan kun luulevat että heillä on myös se etuoikeus.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Voi olla, tai sitten he ovat syntyneet täällä ja heidät on kasvatettu osapuilleen samalla tavalla kuin muutkin maamme lapset.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #30

Onkos joku väittänyt että eivät ole syntyneet täällä? Mutta jos kasvatettu samalla tavalla kuin muutkin niin missä ne muut pillua vonkaavat pikkulapset on? Ja aika outoa että täällä syntyneet huutaa huonolla suomenkielellä?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #37

Limudiskoissa sellaisia kuulemma on näkynyt. Ovat tosin olleet vuoden pari vanhempia muistaakseni. Olin tuon huonon suomen kielen unohtanut. Ehkä he eivät olekaan sitten syntyneet täällä,tai sitten ovat. Ei voi tietää.

Minna Tarvainen Vastaus kommenttiin #30

"Voi olla, tai sitten he ovat syntyneet täällä ja heidät on kasvatettu osapuilleen samalla tavalla kuin muutkin maamme lapset."

Eli samanlainen kasvatus voi tuottaa mielestäsi täysin eri tavalla käyttäytyviä yksilöitä ihmisten perimästä riippuen?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #73

En sanonut noin. Miten sait tuon lainaamasi kohdan väännettyä tuollaiseksi?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #73

Samassa perheessä kasvaneista identtisistä kaksosistakin toinen voi huudella tyhmyyksiä ja toinen jättää huutelematta. Eivät ihmisen käyttäytyminen, perimä ja käytös ole niin yksinkertaisia asioita, että ne mahtuisivat yhteen yksinkertaiseen yhtälöön.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"huuteli huonolla Suomenkielellä..." Aika lopettaa lukeminen.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava

Tottakai. See no evil, hear no evil, speak no evil. Eihän näistä kunniakansalaisten kyseenalaisista tekemisistä sovi lukea, kun se ei mahdu omaan maailmankuvaan.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Suosikki-suvakki Vuorela on taas löytänyt asiasta olennaisen. Onko tämä nyt mitä? Traagista, uskomatonta... vihapuhetta ja rasismia?

Kun oikea silmä on kiinni ja vasemmalla karsastaa pahasti, tulee auttamatta tätä samaa ihan joka kerta.

Kopioitko Rasmuksen sivuille myös? "Toverit, minä uskalsin taas puuttua..."

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

"Olin HKL;n bussinkuljettajana kun näitä maahanmuuttajia alkoi tulla Suomeen enemmälti, yhdestä maanosasta kaikkein eniten. Heidän käytöksensä myös silloin oli hyvin törkeää ja röyhkeää. He sylkivät naiskuljettajien silmille, aiheutti kaikenlaista häiriöitä ja yrittivät maksaa matkansa 500 markan setelillä. En ala luettelemaan kaikkia niitä tilanteita joita syntyi busseissa."

Eivätkö nuo tapahtumat sitten olleet todellisuutta, jos siihen herääminen tapahtui vasta eilen?

Tänään nuo maahanmuuttajat ovat enenevässä määrin julkisten kulkuvälineiden kuljettajia ja heillä on oma todellisuutensa, johon heräävät joka aamu.

Anne Lindell

Julkaisin omalla facebook-sivullani, ja laitoin viestin, että: "Jos tämä herrasmies on muka rasisti, niin silloin olen ilmeisesti minäkin".

Käyttäjän JarkkoSalmela kuva
Jarkko Salmela

Ensin kerrot tilanteesta varhaisnuorten välillä, ja yhdistät tummemman ihonvärin samantien pakolaisuuteen. Kyseisillä pojilla ei välttämättä ole minkäänlaista pakolaistaustaa. Mut hyvä että puutuit törkeään käytökseen. Tuollaista kielenkäyttöä ei pidä suvaita keneltäkään, oli ihonväri sitten punainen, valkoinen, ruskea, musta tai vaikka keltainen.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Korkeamman tason sanallinen viestintä ei tunnu toimivan, joten viesti pitää antaa tasolla, jota vastaanottaja ymmärtää.

Kannattaisi käydä tuolla eteläisemmissä maissa opettelemassa sellaista viestintää, joka menee perille näiden kulttuurien edustajille. Tai no, riittää kun aluksi käy vaikka itänaapurissa tai Suomenlahden toisella puolella.

Sivistysmaissa ei tuollaista suvaita hetkeäkään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

10-12 vuotiaita lapsia siis, en nyt kauheasti vetäisi tuosta taas johtopäätöksiä siihen, että kyse on jostain maahanmuuttajien ominaisuuksista.

Minä ja varmasti monet muutkin 10-vuotiaat pojat ovat tehneet paljon tyhmyyksiä aikanaan, minäkin hajotin omakotitalomme kaikki 26 ikkunaa, kun olin vihainen isälleni.

Niin eikä minustakaan tullut rikollista ja räyhääjää.

Hiukan malttia ja järjenkäyttöä, niin tämäkin tapahtuma menee ihan normaaliin lapselliseen kategorian sisään. Tuskin tässä ihonväri nyt oli se laukaiseva voima.

Käyttäjän amgs kuva

Moni meistä on joutunut paimentamaan monenlaisia lapsia ja nuoria, kun he huutelevat yhtä sun toista.
Nuorten huutelijoiden takia ei kuitenkaan pitäisi tehdä yleistyksiä.

Keskeisintä kirjoituksestasi taisi olla kolmannessa kappaleessa. Kirjoitat: ""Mitähän olisi tapahtunut jos nämä juipit olisi olleet viisi vuotta vanhempia, olisiko huutelut jääneet huutelun tasolle."
Miksi on tärkeä olettaa? Voisivatko aikuiset käyttäytyä toisin kuin oletat? Minusta voisivat. Huono käytös ei ole kansalaisuudesta riippuvainen.

Kirjoitat myös: "Jotenkin en ymmärrä näitä henkilöitä jotka sinisilmäisesti puolustavat näitä ihmisiä ja jos joku uskaltaa puuttua maahanmuuttoon tai heidän sijoittamiseen omassa kunnassa / kaupungissa, saa välittömästi, rasistin leiman. Sitä leimaa uusitaan armotta kaikissa tulevissa tilaisuuksissa."

Koska nämä nuoret tai jotkut käyttäytävät huonosti, ei kunnille saisi ottaa "maahanmuuttajia". Varmasti tarkoitit turvapaikanhakijoita ja/tai pakolaisia, koska muut maahanmuuttajat muuttavat asumaan ihan mihin tahansa kuntaan ja onneksi ilman puolueaktiivien luvalla. Rasistisia kannanottoja ovat sellaisia, jos asioita perustellaan syrjivillä ja jopa rasistisilla sanoilla. Jos perustelu on asiallinen, silloin asiaton on se, joka ei osa käyttää sopivia sanoja. Tässä sinä oletat, yleistät ja väität, että kaikki, jopa kaikki maahanmuuttajat ovat kuin nuo ahdistelevat nuoret! Itse olet valmis leimaamaan maahanmuuttajia huonoksi käyttäytyviksi, mutta ilmeisesti et hyväksy, että totuuden nimessä sinua kutsutaisiin syrjiväksi ihmiseksi!

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Sinähän voit luokitella miksi haluat, etkö saanut millään rasistin viittaa päälle, voi harmi.
Olen pahoillani että kirjoitin maahanmuuttajina. Sitä en osaa tosiaan sanoa kumpaan koulukuntaan he kuuluvat. Voihan olla että he ovat tulleet vaikka Kuopioon turvapaikanhakijana, sieltä muuttanut PK-seudule Maahanmuuttajana.
onneksi Somalialaisia on paljon päässyt työelämään mukaan, mutta en ainakaan HKL aikana, kuullut että joku olisi tullut "busssikuskiksi" suoraan Somaliasta, vaikka uusista kuljettajista noin 70 % oli muun maan kansallisuus. Yritin vastata kieli keskellä suuta ettet pääse keksimään lisää minua kuvaavia nimikkeitä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Yleistys Somalaiasta tulleita on sekin rasistista, koska se, että ihminen ei ole töissä ei ole kansalaisuudesta kiinni vaan monista seikoista."

No mistä se on kiinni että somalialaisia ei juuri työelämässä ole mukana?

"Vain suomalainen osaa käyttäytyä ja puhua! Se on rasismi."
Eikös nämä huutelijat olleetkaan suomalaisia?

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Pakko heittää löylyä lisää.

Olen siis pitkään kirjoitellut tänne ja taitaa olla että pari - kolmekymmentä kirjoitusta on ollut maksimi.
Nyt kirjoitukseni pyörii lukija tilaston ykkösenä. Tiesin että tämä herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia.

Olen nyt käynyt kahdet kunnallisvaalit läpi ja tietoisesti en ole ottanut teemoiksi, maahanmuuttoa tai pakolaisuutta, en ole ottanut myöskään kantaa näihin asioihin.

Olen tehnyt virheen! Tässäkin kirjoituksessa jotkut ottavat minut tiukasti hampaisiinsa ja minun mielestä itse lietsovat vihaa.

Vaikka olenkin tehnyt virheen en aio edelleenkään ottaa näitä aiheita vaaliteemoikseni.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Minkähän virheen Kärkkäinen on nyt sitten mielestään tehnyt kirjoittaessaan huonosti käyttäytyvien lasten ojentamisesta? Nk. maahanmuuttokriittiset äänenpainot ovat perussuomalaisen politiikan peruskauraa. Lienee harvinaista, että perussuomalainen ei niitä käytä vaalityössä. Mahdollisten äänestäjien on joka tapauksessa hyvä tietää ehdokkaan ajatuksista ja niitähän kirjoituksesta löytyy. Vihanlietsontaa ei ainakaan tällä alustalla ole havaittavissa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Perussuomalaisen, niin toreilla kuin turuilla en ota kantaa maahanmuuttoon ja pakolaisiin otan sen verran kantaa, kuin on soveliasta. ( tähän asti) Eli en käytä vaalityössä näitä asioita, koska ne ei edusta myöskään minua ja minun ajatusmaailmaani.
Kyllä työpaikkani, yhteistyökumppanit ja vantaalaiset poliitikot tietävät
mitä edustan.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Minä kyllä kehtaan sanoa ihan suoraan, että huutelijoiden ihonvärin vetäminen heidän käytöksensä selittäväksi tekijäksi, ja siitä vedetty johtopäätös, oletus että viiden vuoden kuluttua he olisivat tehneet jotain paljon pahempaa, on nimenomaan rasismia eikä mitään muuta. Et lainkaan ihmetellyt (niin kuin yleensä lasten huonon käytöksen kohdalla tehdään, jos he eivät ole tummaihoisia tai jos ihonväriä ei ole mainittu), miten heidät on kasvatettu ja eivätkö vanhemmat ole kiinnostuneita pikku kullannuppujensa tekemisistä. Otat ikään kuin annettuna, että lapset tulevat kodista, jonka edustamaan kulttuuriin kuuluu käyttäytyä tuolla tavalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"viiden vuoden kuluttua he olisivat tehneet jotain paljon pahempaa, on nimenomaan rasismia eikä mitään muuta."

Miten tuo rasismiksi muuttuu, on loogista olettaa että huonosti käyttäytyvät lapset ovat tulevaisuudessa huonosti käyttäytyviä nuoria ja sitten aikuisia.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Ei se rasismiksi muutukaan, mutta lapsien huono käytös ei todellakaan tarkoita, että heistä väistämättä tulee raiskaajia ja rikollisia. Samanlaista huonoa käytöstä esiintyy nuorison piirissä riippumatta etnisestä taustasta ja kuitenkin heistä tulee kunnon kansalaisia. Lapsista tässä on ollut kyse, eivätkä he edes tiedä kaikkien käyttämiensä sanojen merkitystä, mutta tietävät niiden olevan loukkaavia ja kiellettyjä.

Olli Nurmi

Ainut asia tekstissäsi joka saattaisi mahdollisesti viitata rasistisiin motiiveihisi on paviaani-sanan käyttä kuvailemaan maahanmuuttajia.

Mutta et sinä ole rasisti. Et, ellei tilanteen ongelmallisuus ollut nimenoman siinä, että pojat olivat maahanmuuttajia, mustia ja "muukalaisia". On ihan normaalia käytöstä sanoa huonotapaisille pojille että nyt alatte kalppia siitä.

On ihmisiä, jotka voisivat kuvailla minua suvaksiksi. Ymmärräthän kuitenkin, ettei kukaan täysissä järjissään voi puolustella kuvailemassasi tapauksessa poikia? Sen sijaan tahtoisin suojella heitä kategorisilta rasisteilta, joiden silmissä he ovat oikeasti ihmissakkaa ja jotka näkevät heidät automaattisesti uhkana ja yhteiskuntaan kelpaamattomina. Näitä ihmisiä on valitettavasti sinunkin puolueeseesi pesiytynyt.

Millaisia ongelmia sopeuttamiseen liittyy ja miten voitaisiin ehkäistä sopeuttamisen epäonnistumista, ovat oikeita maahanmuuton ongelmia johon voisi perehtyä laajaltikin, mutta nyt keskustelua varjostaa lähinnä rasistien mesoaminen, joka ei taas auta mihinkään.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Ja vielä sitten: en ole missään vaiheessa sanonut, että lasten käytös olisi pienimmässäkään määrin hyväksyttävää, enkä myöskään, että siihen ei olisi pitänyt puuttua. Päin vastoin, itsekin olisin ilman muuta puuttunut. Mutta joidenkin keskenkasvuisten, kenties huonosti kasvatettujen pojankloppien käytöksen vetäminen kulttuuriseksi piirteeksi ei ole oikein.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

" Mutta joidenkin keskenkasvuisten, kenties huonosti kasvatettujen pojankloppien käytöksen vetäminen kulttuuriseksi piirteeksi ei ole oikein."
Minä näen tämän asian paljon suurempana asiana. Pojista kasvaa aikuisia ja se minkälainen eväät heillä on niin siihen pitää pystyä vaikuttamaan.
Olisipa ollut musta tai valkoinen, samaa kyytiä olisi saanut.
Jostain syystä en ole vastaavaan ennen törmännyt. jostain syystä' myös joukko raiskaukset ulkona on lisääntyneet. Olen enemmänkin huolissani näistä ilmiöistä.
Olen aina kysynyt monilta ihmisiltä jotka haukkuvat alkoholisteja, olisiko sinun asenteesi sama jos kyseessä olisi oma lapsesi tai sukulainen. Jos joku vastaisi hällä väliä, arvioisin tuon ihmisen tilaa aika tiukasti.
Saman voi kysyä entäpä jos sinun lapsesi tulisi joukkoraiskatuksi pysyisikö asenteesi samanlaisena.
Otin tarkoituksella tuolla aiemmin Malmin joukkoraiskauksen. Raiskaajat eivät olleet kantaväestöä. Ja kun kuunteli oikeudenperusteluja ja tuomion alentamisia, minulle tuli kysymys, kampikohan siinä sai tuomion.
Näitä onnettomia ei uskalla laittaa edes yleiseen vankilaan, tai heidät pitää eristää.
Ei siksi että he ovat tummia, vaan siksi että he ovat raiskaajia, vankilahierarkian mukaan yhtä alinta sakkia. Muut vangit tekisivät niistä kärpäslätkiä. Siinä ei väri ratkaise, he kohtelevat samanarvoisesti, ei he saa etuoikeuksia.
Ne jotka haluavat ja yrittävät puolustaa näitä ressukoita, jotka ovat niin syrjittyjä. Kannattaisi ehkä miettiä, onko kyseessä naamanväri vai käytös johon puututaan, eikä heti olla pohtimassa onko tuo rasismia vai ei.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lakkaisit, Hannu, nyt kaivamasta kuoppaa itsellesi, kun tässä on hyväntahtoisesti kiitelty sinua ryhdikkäästä toiminnasta.

Eivät nämä kakarat ole raiskaajia, vaan huonotapaisia pillusta puhuvia pikkupoikia, eikä voida millään logiikalla olettaa heistä tulevan viidessä vuodessa raiskaajia.

"Jostain syystä en ole vastaavaan ennen törmännyt. jostain syystä' myös joukko raiskaukset ulkona on lisääntyneet. Olen enemmänkin huolissani näistä ilmiöistä."

Ihan eri ilmiöitä.

Jotkut, esimerkiksi sinä, eivät opi suomen kieltä auttavasti yli puolessa vuosisadassakaan, mutta "voidaanko olettaa" että joidenkin kakaroiden pitäisi oppia täydellisesti muutamassa vuodessa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän poikaset ihonväristä riippumatta ovat ilkeilystä tulossa, tai menossa !

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ihan eri ilmiöitä."

No ei ole koska tilastot kertovat kansallisuudet. Suvikset nyt ei halua hyväksyä tosiasioita joita ideologiaan höpsästänyt Vuorela ei halua hyväksyä. Olen tasavarma että juuri Vuorelan tapaiset olivat hurraamassa kun Mao teki kulttuurivallankumouksen ja Hitler kolmatta valtakuntaansa tai Stalin leiritti väärinoppineita, hyödylliset idiootit olivat aina aikansa aivopestyjä lapsia, eivät kyenneet ajattelemaan itsenäisesti ja rationaalisesti.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

#53# "Jotkut, esimerkiksi sinä, eivät opi suomen kieltä auttavasti yli puolessa vuosisadassakaan, mutta "voidaanko olettaa" että joidenkin kakaroiden pitäisi oppia täydellisesti muutamassa vuodessa."
Jotkut ovat taas osaavat Suomenkielen hienosti, mutta ovat kuitenkin idiootteja. Se kai johtuu siitä kuka vertaa ja mitä vertaa.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

No, jos sinun lapsestasi oletettaisiin kasvavan joukkoraiskaaja, koska hänellä olisi jonkun mielestä väärän värinen iho (tuskin esittäisit tuollaista väitettä rääväsuisista valkoihoisista pojista), miten suhtautuisit? Koskas se joukkoraiskausepidemia muuten alkaa, vappu meni, helteitä oli, koulutkin jo päättyivät? Missä on uusi deadline? Ja aika erikoista, että nuo lapset puhuivat sinun mukaasi huonosti suomea. Yllättävän laaja sanavarasto huonosti suomea puhuviksi.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Olenpa ollut sen verran tekemissä, tiedän heidän sanavarastot. Jos pidät kielellisesti heitä lahjakkaina, noiden sanojen pohjalta. Kun Suomenkieltä puhutaan Skonen ja Tanskalaistyyppisellä murteella sekaisin jossa on joitain ymmärrettäviä sanoja kuten, homo, pillu, panna, rasisti, haluun, minä, niinen pidä sitä hyvin laajana sanavarastona. Suomessa syntyneet tuon ikäiset lapset puhuvat täydellistä Suomea.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Olenpa ollut sen verran tekemissä, tiedän heidän sanavarastot. Jos pidät kielellisesti heitä lahjakkaina, noiden sanojen pohjalta. Kun Suomenkieltä puhutaan Skonen ja Tanskalaistyyppisellä murteella sekaisin jossa on joitain ymmärrettäviä sanoja kuten, homo, pillu, panna, rasisti, haluun, minä, niinen pidä sitä hyvin laajana sanavarastona. Suomessa syntyneet tuon ikäiset lapset puhuvat täydellistä Suomea.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #68

Suomessa syntyneet tuon ikäiset lapset puhuvat täydellistä Suomea.

Jassoo, itse olen 65v ja syntynyt Suomessa, mutta en edes kuvittele puhuvani tai varsinkaan kirjoittavani täydellistä suomea. Oman suomenkielentaitoni ilmeisistä puutteista huolimatta olen valmis sanomaan, että blogistin käsitys suomenkielestä eroaa omastani melkoisesti. Olisi hyvä opetella edes perusasiat, ennenkuin viittaa täydelliseen suomenkieleen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olet nyt ymmärtänyt väärin, Merja. Ei tässä ollut suomen kielestä kyse, vaan "Suomenkielestä", ehkä jopa "täydellisestä Suomesta".

Se on ilmeisesti jokin suomalais-ugrilainen kieli. Ehkä tohtori Halla-aho julkaisee ennen pitkää sen kieliopin.

Käyttäjän JarmoKanerva1 kuva
Jarmo Kanerva

Hannu Kärkkäinen: jostain syystä' myös joukko raiskaukset ulkona on lisääntyneet.

Tosiaankin. Esimerkiksi vuonna 2004 nimimerkki Anti-rasisti kirjoitti Suomi24:n keskustelupalstoille otsikolla "Joukkoraiskaukset yleistyvät Suomessa" (http://keskustelu.suomi24.fi/t/1010850/joukkoraisk...!), ja sehän riittää tämän ilmiön lisääntymisen faktatiedoksi.

Ei siinä mitään. Jokaiselta raiskaajalta munat irti - kansalaisuudesta riippumatta - ja kansalaisuutta hakevalle karkotus Suomesta. Mutta missä onkaan esimerkiksi se raiskausten aalto, josta on niin kovin puhuttu, kun suomalaisnaiset suuressa vapaudessaan laittavat kesäksi minihameet päälle?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eli se että pikkupojat olisi kotona oppineet tuollaisen käytöksen on täysin poissuljettu asia?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kotoahan ne opit tällaiseen saadaan muodossa taikka toisessa. Tietenkin saattavat kaikki nämä mukulat olla Suomeen suomalaisten adoptoimia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onko muuten Perus-Hannu ajatellut liittyä Suomen Sisuun?

Minä en viitsi tuommoisia ilmiöitä edes panna merkille. Kaikki kuuluu seurausilmiönä monikulttuuriseen ja monietniseen yhteiskuntaan.

Täällä Ruotsissa tapahtuu paljon pahempaakin. Nuoriso polttaa autoja ja konepistooli laulaa aina silloin tällöin!

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

En edes ole harkinnut, entäs itse.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen
Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #72

Hyvä ja hienoa. Minäkin huvituin, koska en tunnista itseäni Sisulaiseksi, eikä he saa pointseja ainakaan minulta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse asiassa itse puutun aina tämän kaltaisiin tilanteisiin, kylä kasvattaa periaatteella. Minä olen kai sitten niin kiukkuisen näköinen muija tai jostain syystä tämä varhais -ja vanhempikin nuoriso on aina kuunnellut kiltisti.

Lasten ja nuorten kanssa kekkuloidessa pitää käyttää vähän toisenlaista psykologiaa kuin aikuisten. Varsinkaan 10-vuotias ei ole leimallisesti pilalla, ei ihonvärinsä tahi sosiaalisen asemansa vuoksi. Näihin lapsiin voi vielä vaikuttaa.

Itse menen hyvin kärkkäästi vanhempien juttusille, en agressiivisesti vaan keskusteluyhteyttä hakien. tietty jos vanhemmasta ei ole keskustelijaksi niin joku muu taho osaa sen paremmin, eli sosiaaliviranomainen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

No toisaalta omena ei kauas puusto putoa! Virkavalta kyllä myöhemmin ojentaa!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Useimmiten se on niinkin että omena karkaa erittäin kauas puusta.
Monia alkoholistien lapsia seuranneena suurin osa päätyy kuitenkin normaalieläjäksi.

Jos perheessä taas on väkivaltaa ja huonoa kohtelua, seksuaalista hyväksikäyttöä on niin että asioiden korjaamiseen voi mennä vuosikausia. Monet kääntyvät sisäänpäin ja vahingoittavat useammin itseään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #63

Nykyisissä olosuhteissa ei voi kuin toivoa, että sossu ja poliisi puuttuvat oikeisiin tapauksiin riittävän ajoissa!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #64
Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

#59
Tuo ei kyllä pidä paikkaansa.
Minunkin lapsista on tullut aivan yhteiskunnan hyväksymiä . Osa on jopa niitä poliiseja jotka sitten kai ojentaa tarvittaessa. En tiedä miten teillä mutta meillä ei kotiolot ole vaikuttaneet jälkikasvuun vaan ovat niistä huolimatta onnistuneet.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Siis heräsit todellisuuteen eilen vaikka olit bussinkuljettajana jo silloin kun näitä törkeästi käyttäytyviä maahanmuuttajia alkoi tulla Suomeen enemmälti?

Taisit tempaista sillä välin melko pitkä torkut.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

" Jossain vaiheessa eteni pitkä jono mustia miehiä Vuosaaren sillalla jompaankumpaan suuntaan tahansa. Kun viesti meni perille, jonot alkoi lyhentyä ja loppui tietyn ajan kuluessa."

Tuo blogistin lause todellakin kuulostaa unelta, sellaiselta joita näkee pitkillä torkuilla.

Naulan kantaan, Janne!

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Pakko sen verran sanoa noista bussinkuljettajan töistä ja periaatteista. Mieskuljettajat alkoi puolustamaan omia naiskuljettajia, heiltä löytyi siis munaa tuohon että puuttuivat. Suvakit pitää sitä eriskummallisena ja rasistisena tekona. Sama tuomio koski myös kaikkia muita ihmisiä. Jostain syystä en ole kuullut että kukaan muu ihmisryhmä olisi sylkenyt naiskuljettajien päälle. Kotoutuminen voi joskus olla vaikeaa, heitähän n jo monta % jo töissäkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #82

On ihan oikeasti vaikea ymmärtää, mitä yrität sanoa: "Suvakit pitää sitä eriskummallisena ja rasistisena tekona. Sama tuomio koski myös kaikkia muita ihmisiä."

Oliko siellä teidän työpaikallanne todellakin joitakuita, jotka pitivät naiskuljettajien puolustamista rasistisena? Ja mitä merkitsee "koski myös kaikkia muita ihmisiä"?

Oletettavasti tässä on jokin vakava viestikatko, joka koskee sitä, että meidän pitäisi ymmärtää sinun joutuneen joskus aikaisemmin rasistisyytösten kohteeksi, vaikka heräsitkin vasta tällä viikolla.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #83

Eikö aukea?
Lukeeko siinä että työpaikalla? Vai lukeeko siinä Suvakit pitää? Sama tuomio koski myös muita ihmisiä. En muista tarkalleen miten kirjoitin, mutta mainitsin muistaakseni sylkemisen kasvoille. En muista itse kuin yhden tapauksen jossa ihan Suomalainen nisti yritti sylkeä jonkun kuljettajan päälle. Sama tuomio tarkoitta yksinkertaisesti sitä että, matkan teko jatkuu toistaiseksi kävellen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #85

Kuka on pitänyt naiskuljettajan puolustamista rasistisena tekona?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #85

Rupeaa selviämään. Muistat siis tilanteen, jossa kantasuomalainen huumehörhö sylki naiskuljettajaa kasvoille; ja toisen tilanteen, jossa jotkut tyhmät ihmiset arvostelivat johonkin häiriökäyttäytymiseen puuttuvaa rasismista. Tuskin kyseessä oli Suvakit ry -paidalla varustautunut joukko kuitenkaan.

Käyttäjän LilaRahikka kuva
Lila Rahikka

Loistavaa tekstiä ja ilo on huomata, että Suomesta löytyy ihmisiä, jotka uskaltavat\haluavat puuttua tuon kaltaisiin tilanteisiin silläkin uhalla, että tulee haukkua ja huutelua vastareaktiona. Rasisti sanaa käytetään heti jos menet kritisoimaan maahanmuuttoa tai edes sanot tummaihoiselle jotakin toruvaa. Liekö sanan oikea merkitys unohtunut joiltakin ihmisiltä kokonaan.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Kiitos kaikille kirjoittajille vastauksista ja kannanotoista.
Tiesin mihin lähdin kun kirjoitin kirjoituksen.
Tämä on ensimmäinen kerta kun otan kantaa maahanmuuttajien ja pakolaisten asioihin. Pieni provosointi antaa hyviä tuloksia ja hyviä vastauksia.

Oikeastaan olen yhden kerran ottanut kantaa maahanmuuttajien asioihin, jossain kirjoituksessa. Sanoin siinä kuinka huolissani olen heidän keskuudessaan lisääntyneestä päihteitten käytöstä, lyhyesti sanottuna päihdeongelmasta kaikkine sivuoireineen, myös asunnottomuudesta.
Yhden kerran kirjoitin Suomalaisten nuorten viikonloppu ja arkipäivinä tapahtuvasta kännäämisestä, he olivat iältään 12 vuodesta ylöspäin. Tätä kännäämistä katselin 13 vuotta eri metroasemilla.
Näihin kirjoituksiin en saanut tällaista puhetulvaa aikaiseksi, eipä tainnut löytyä yhtään huolestunutta kirjoitusta.
Ilmeisesti tässä kirjoituksessa kosketin ja astuin liian pyhälle maalle, tai alueelle, tiedä häntä.
Tässä yhteydessä sain myös leimakirveestä osani, sain ensimmäisen kerran rasistin leiman. Tuo leima ei kuitenkaan poista eikä tule muuttamaan ajatuksiani tai mielipiteitäni. Se ei myöskään muuta tai lisää minun ajatuksia mielipiteitäni myöskään negatiiviseen suuntaan.

ps. Eilen minulle tuli tieto, että Ana María Gutiérrez Sorainen oli liittänyt minun juttuni RASMUS sivuille. Tämä sivuhan on samalainen "sontaluukku" tiedotus sivu kuin mitä ovat Suomen Sisun, Hommafoorumi, sekä useitten henkilöiden pitämät sivut ovat. Sivut ovat kuitenkin erilaiset siltä osin, että siellä saa jakaa vihapuheita, nimitellä ja jakaa nimityksiä ja muuta ala-arvoista tekstiä.
Itselläni ei ole koskaan ollut tarvetta lähetellä mielipiteitäni, minkään ulkopuolisen tahon levitettäväksi. Ihmettelinkin US vapaavuoro sivujen suosiota, mutta tämän kirjoituksen suosio olikin Ana María Gutiérrez Soraisen aikaan saannosta.

Suuri Kiitos hänelle tästä. Tämän henkilön kautta opin myös sen missä alueilla nämä maahanmuuton ja pakolaisten kannattajat liikkuvat ja ketä he ovat, mitä he pohjimmiltaan edustavat.

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Todella mukavaa lukea välillä todenperäistä kirjoitusta.

Noihin samoihin asioihin suomalaiset törmäävät jatkuvasti.

Vain hörhöt puolustavat nykyistä touhua. Näyttää valitettavasti täysin mahdottomalta saada minkäänlaista tolkkua hyvien ihmisten suvaitsevaisuuteen ja sinisilmäisyyteen.

Pasi Ranta

Eilen tuli baarissa otettuu yhteen sanallisti erään 'suvakin' kanssa. Kyselin perusteita tämän haittamaahanmuuton suosimiseksi. Ainoa mikä mullekin mahtuu järkeen on inhimillisyys. Kysyin, että eikö yhtään huoleta turvallisuus, ei huolettanut, kysyin mitä luulet että tämä maksaa,ei hätää, verovaroista se menee, viimeinen kysymys, ketähän ne veronmaksajat on, vastaus kyllä mäkin työttömyyskorvauksesta veroja maksan. Siinä vaiheessa totesin, parempi poistua baarista ennen hihojen polttamista.

Kai Ruonala
Käyttäjän KaleviMatikainen1 kuva
Kalevi Matikainen

Hannu Kärkkäinen oli todistanut kuinka ulkomaalaispojat, ilmeisesti somalitaustaiset vintiöt olivat huudelleet suomalaistytöille panevansa heidät jne. Tämä on aivan normaalia ja arkipäiväistä touhua heidän taholtaan, olen usein nähnyt vastaavaa ja olenkin tullut siihen tulokseen, koska olen tiennyt somalipoikien isän, tai ainakin henkilön jonka nurkissa nämä jätkät asustelevat, isyys ei sikäli varmaa koskapa poikia on paljon suunnilleen saman ikäisiä, ainakaan yksi äiti ei heitä ole voinut synnyttää. Joka tapauksessa on selvää, että "isä" ja ilmeisesti "äitikin" kouluttaa heitä nimenomaan käyttäymään näin, siis uhkaavasti, loukkaavasti ja ennen kaikkea rasistisesti, kumma juttu kun rasismikysymyksissä se rasisti on aina muka valkoinen, minä en juurikaan ole tällaista havainnut, vaan se rasismi tulee nimenomaan afrikkalaisten taholta valkoihoisia kohtaan. He jos jotkut ovat rasisteja ja saa nähdä millaisia raiskaajia näistäkin jätkistä tulee, kun asenne on jo valmiiksi muokattu.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Tuon kaiken kokemasi jälkeen olet vielä demari. Se puolue oli 1990-luvun alussa ja ennen sitä merkittävin voima kehitysmaista tulevan maahanmuuton aloittamisessa. Yhä tänä päivänä siellä vannotaan kotouttamisen nimeen ja haukutaan jotain rajoituksia haluavia rasisteiksi. Sehän nyt on tiedossa, että demareissa ei hetero keski-ikäinen mies saa ääntään kuuluviin, mutta ihmettelen että siellä joku sellainen vielä edes on.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Näyttää siltä, että tässä on pääkysymys äänten kalastelusta teemalla "rasismi ja vihapuheet". Ketkähän olivat aikoinaan ensimmäisiä rasismipykälällä ratsastavia poliitikkoja ja ketkä sorrettuja ja syrjittyjä, etnisiä vähemmistöjä Suomessa 1970- luvulla? Malli on nyt aivan samaa poliittista linjaa, retoriikkaa ja vaalipolitiikkaa.

Pekka Rantanen

Loistava kirjoitus, toivottavasti saa kaiken maailman piipertäjät heräämään todellisuuteen. Myös maahanmuuttajien pitäisi ymmärtää, että heihin itseensä tai heidän lapsiinsa suhtautumiseen pätee vanha totuus : "Ei rakkautta ilman rajoja". Ja tällä ei tarkoiteta maan rajoja. Ja sitten itketään kun oma käytös saa ansaitsemansa vastareaktion. Suomeen tulo ja täällä asuminen on vapaaehtoista, ja sen pitäisi tapahtua tämän maan tavoilla.

Toimituksen poiminnat