Hannu Kärkkäinen Tällainen minä olen, mikä on sinun puolustuksesi.

Roska sana sai kielenkannat irtoamaan.

Päihdetyö puhuttaa paljon. Paljon puhuttaa myös sen todelliset tulokset.

Roska sana sai kielenkannat irtoamaan, mutta kukaan ei huomannut sitä näköalaa, että roska taitaa olla omassa silmässä, kuntapäättäjänä.

Päihdeongelmaa lähestyttäessä, ei riitä se että ihminen on itse halukas muuttamaan suuntaansa. Tämän päivän päihdetyö ei kohtaa ihmistä ongelman laajuudessa tai syvyydessä. Kun ihminen ajautuu riittävän syvälle riippuvuuteen, se on hänen oma maailmansa. Se on vieras maailma sellaiselle henkilölle, jota ohjaa nykyisen koulukunnan kasvatit, itse elämää ymmärtämättöminä.

On turha sanoa, että astu päihdeongelmaisen rinnalle ja kulje siinä kappale matkaa mukana. Se on vähän kuin kelloa tuntematon, kyvytön kelloseppä saisi rinnalleen henkilön tukemaan häntä työssä sellaisesta henkilöstä, joka ei edes tiedä mikä kello on, tuntee sen ulkopäin kellotaulusta.

Tänä päivänä päihdetyössä on kilpailu siitä, kuka on oikeasti koulutettu ( lue pätevä) Tätä ajatusta tukee ja ohjaa VALVIRA ja AVI, joka asettaa koulutusvaatimukset. Sitten on tietenkin se toinen suuri kummajainen kunnat ja kaupunki, joka itse voivat päättää, kenet ja minkä koulutuksen hyväksyy pätevyydeksi. Se voi olla myös alle tuon VALVIRAN ja AVIN antaman ohjeen.

Tällä sekoilulla tapettiin aikoinaan yksi ja sanoa pitkänlinjan ammattipätevyys päihdepuolelle, Päihdetyön ammattitutkinto ( virallinen OPH;n hyväksymä EU ja Kansainvälinen  luokka 3 tutkinto)

Tutkinto perustettiin aikoinaan nimenomaan antamaan pätevyys tehdä työtä, niille henkilöille, joilla oli esimerkiksi oma käyttökokemus ja selviytymiskokemus päihteistä, sekä riittävän pitkä työ ja/tai koulutus. Ei riitä enää, eikä ole riittänyt aikoihin.

Näiden tilalle tuli 17 -18 vuotiaat lähihoitajat koulupätevyyden perusteella. Sen lisäksi johtoon ja esimiehiksi tulivat AMK koulutuksen saaneet henkilöt. Kummalakkaan koulutus tasolla ei ole riittävää perehtyneisyyttä päihdeongelmaan, sen syvimpään olemukseen, saatikka eri hoitomuodoista. Työtä tehdään vain nimikkeistä käsin.

Koulutuksista onkin tullut rahasampo monille koulutusta tarjoaville tahoille.

Nyt on uusinta uutta kokemusasiantuntijuus, hieno nimi korvattu vertaistuesta ja oman kokemuksen omaavista työntekijöistä. Monet suuret toimijat olivat itse aikoinaan ajamassa näitä oman kokemuksen omaavia päihdetyön ammattitutkinnon suorittaneita pois työpaikoilta. Kun sitten polkupyörä keksittiin uudelleen isojen toimijoiden siunauksella, homma alkoi luistamaan ilman virallista koulutusta tai OPH;n virallistamaa koulutusta, kukaan ei pidä sitä pahana, ei kunnat, ei kaupungit, ei suuret toimijat.

Uusin suuntaus tässä kokemusasiantuntijuudessa on se, että henkilön sairaus riippuvuus, voi olla vielä akuutissa vaiheessa, eli ei ole edes itse toipunut. Tähän saumaan on iskeneet kyntensä myös koulutus tahot, nyt koulutetaan kaikki, jotka haluavat toimia tai tulla ”isoina” kokemusasiantuntijoiksi. Nämä tunnetut suuret koutustahot aikoinaan pilasi myös Päihdetyön ammattitutkinnon arvostuksen, haalimalla kaikki kynnelle kykenevät koulutuksiin. Raakasti sanottuna illalla juomassa ja aamulla neuvomassa toisia. No pysyypä ainakin asiat tuoreessa muistissa.

Itselleni tulee ajatus isosta kirjasta, ” ei sokea voi sokeaa taluttaa” Ei voi mutta rahat ja päätäntävalta on kunnilla ja kaupungilla ja sitä hoitaa kuntapäättäjät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Haastetaan nyt tulevia Eduskunta ehdokkaita ja kuntapäättäjiä keskusteluun.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mä haastan heidät myös, ylipäänsä koko päihde/huumepolitiikka tarvitseen ison uudistuksen.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Olen samaa mieltä. Pelkkä hoiva ja huolenpito ei riitä. Tarvitaan muitakin työkaluja.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Asiaan perehtyneenä voin todeta, että juuri noin se on mennyt. Valkotakkiset tarvitsevat näyttelyapinoita ja kokemusasiantuntijat ottavat roolin vastaan. Kokemuksen omaavat ammattilaiset on sysätty syrjään.

Riippuvuudesta kärsiviä ihmisiä säilötään riippuvuutta aiheuttavien lääkkeiden marinadissa, mikä jo sinällään estää ihmisen toipumisen.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Nimenomaan näin. Minulla ei ole mitään kokemusasiantuntijuutta vastaan, jos sillä olisi joku raami miten toimitaan. Valitettavasti osaavat kokemusammattilaiset on laitettu syrjään, he ei vain sovi tuohon tietyn järjestelmän kuvioon.

Toimituksen poiminnat