Hannu Kärkkäinen Tällainen minä olen, mikä on sinun puolustuksesi.

Viinavero huopaus.

Nyt se sitten taas alkoi tämä soutaminen ja huopaaminen. Viro laskee viinaveroa ja Latvia samassa tahdissa, Suomi pitää linjansa ja nostaa veroja.

Ei voi olla typerämpää touhua.

Kohta arvioidaan tilastoja kulutuksista.

Ainut järkevä päätös, kuitenkin vajavaainen päätös oli oluen vapauttaminen kauppohin. Miksi se oli vajaa, siksi että viinit olisi pitänyt vapauttaa myös.

Suomen alkoholikulutuksen suurimpia tekijöitä on ylös alas seilaava verotus, johon ei löydetä Viron kanssa samaa linjaa.

Jostain syystä Ruotsi ei paini näiden ongelmien kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se on päivänselvää, että kun SDP himoverottajana ja keskusta wiinankauhistelijana pääsee keskenään päättämään, niin alkoholiveron korotuksia ei mikään pidättele.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Ei kai kaikkia viinavero korotuksia lie tehty SDP;n aikana?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta viranomaiset vähättelevät tuontia rajusti. Kun on itse nähnyt vuosien aikana kuinka valtavia määriä ihmiset laivoilla pakkaavat autoihinsa, niin totuus määristä täytyy olla paljon suurempi. Verotuloja jää kyllä paljon saamatta, kun yritetään paikata valtion menoja väärällä tavalla.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Olen samaa mieltä, tilastoimaton alkoholin kulutus ei ole todellisuus. Uusi alkoholilaki vähensi tai sanoisinko tasasi tuontia, mutta nyt tämä verojuttu, Virossa, Latviassa ja Suomessa, sekä sen saama mediahuomio kasvattaa tuontia, samalla vähentää kotimaan myyntiä, kaupoissa ja jopa ravintoloissa.
Tämä soutu / huopausliike pitäisi olla päättäjille myös selvyys.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Onko vielä yllätys, että viinan kanssa soutaminen ja huopaaminen on Suomessa jatkunut jotain sata vuotta ilman mitään järjellisiä tuloksia?

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #5

onko tämä sitä poliittista päätöksentekoa ja vaikuttamista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

A-Studiossa oli eilen keskustelua Viron viinarallista sekä Viron alkoholiveron laskemisesta ja Joonas Könttä (kesk) oli sitä mieltä, että korotetaan väkevien veroja ja ohjataan kulutusta miedompaan suuntaan. Joopa joo:

Matkustajat toivat vuonna 2018 ulkomailta yhteensä 60,5 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti oli 7,1 miljoonaa litraa. Panimotuotteiden ja mietojen viinien matkustajatuonti väheni, mutta väkevöityjen viinien ja liköörien (välituotteet) sekä väkevien tuonti lisääntyi.

https://thl.fi/fi/-/alkoholinkulutus-kasvoi-0-6-pr...

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olen samaa mieltä; enpä ole Suomessa koskaan nänyt ostettavan alkoholia täyden kuormalavan verran mutta Tallinnan satamassa näky on normaali.
Käyn sentään tuolla etelänaapurissa puolen tusinaa kertaa vuodessa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

ilmeisesti se johtuu siitä, kun media ja muut tiedotustoimistot, kertovat sen olevan siellä halpaa, niin sitä säästää enemmän, mitä enemmän sitä ostaa ja tuo.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo alkoholiveron nostaminen on siis myös kansalaisia eriarvoistavaa, koska etelämpänä asuvat suomalaiset saavat alkoholinsa edullisemmin kuin pohjoisempana asuvat. Harva lähtee Utsjoelta viikonloppujuomiaan Tallinnasta hakemaan, mutta helsinkiläiselle tämä on hyvinkin realistinen vaihtoehto, jos haluaa muutoinkin pienestä merimatkasta nauttia.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Ei ole aikaakaan kuin pari viikkoa kun Helsingissä juttelin parin kittiläläisen kanssa matkan tarkoituksesta; heillä oli kohteena Ikla ja maasturi (Kia) täyteen viinaa. Olimme siis check in jonossa matkalla Tallinnaan.

Paljonkohan alkoholijuomia Kian peräkonttiin mahtuukaan? Halpuus ja halpuus?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Moinen hintaero Suomeen nähden on omiaan myötävaikuttamaan alkoholismin kehittymiseen osalle ihmisistä, kun sitä kerralla haetaan niin, ettei lopu kesken, ja kun loppuu, niin seuraava sata pulloa noutoon. Suomen puodista on luontevampaa ostaa se pullo tai viikonlopuksi pari ja tyytä siihen.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #13

Tom Packalen sanoi yhden hieneon totuuden josta olen samaa mieltä. Pienentämällä pakkauskokoja, tai poistamalla ne voimme vaikuttaa alkoholin kulutukseen ostaako yhden, kaksi, kolme vai ison mäyräkoiran

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

No juu, mutta tuollainen lähtökohta on kuitenkin alkoholistinen ja siinä mielessä ongelmaa ylläpitävä.

Parempi olisi ottaa "laissez faire" -asenne ja antaa myydä miten haluaa milloin tahansa ja mitä tahansa. Niinhän sitä alanon -piireissä opetetaan alkoholistien läheisiäkin. Lopettakaa hyysääminen ja antakaa mennä! Seinä tulee vastaan jossain vaiheessa ja elämä jatkuu - niille jotka selviävät hengissä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Hannu kirjoitat hyvin. Me teemme alkoholista ongelman, kun pitäisi tehdä aivan jotain muuta.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Tuolla toisaalla eräs kirjoittja, mainitsi lyhyesti ongelmasta, jota piderään yllä, mutta ei osata hoitaa sitä.
Jos ajattelemme 10 prosentin sääntöä. Suomessa on 10 pros. ihmisiä jotka voidaan laskea suurkuluttajiin, joista noin 10 pros on alkoholisteja. Näitä alkoholisteja ei kuitenkaan saada, tai tavoiteta hoitoon tai hoidon piiriin. Kymmenen prosenttia on täysin raittiita.
Tosin sanoen Suomen alkoholipoliittista linjaa ohjaa ja määrää noin 50,000 ihmistä, siis niitä, jotka eivät ole halunneet koskaan hoitaa terveyttään tai sairauttaan. Kahdeksankymmentä prosenttia Suomalaisista hyväksyy tämän vähemmistön ja poliittisten päättäjien päätökset. Suomalaisten pitäisi muistaa että olemme osa Eurooppa ja metsä ja luolakausi on jäänyt jo taakse.

Toimituksen poiminnat